Αφιέρωμα στον Ευ. Βενιζέλο

23 04 2008

 Ο έρωτας στα θρανία της Νομικής

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε Πρωτοχρονιά και είναι μάλλον ένας τυχερός άνθρωπος. Στα είκοσι τρία του αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής, έτσι όταν κατέβηκε στην Αθήνα -το ’89, την εποχή του Ειδικού Δικαστηρίου, που συνδέθηκε στενά με τον Ανδρέα Παπανδρέου- έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως «ο κύριος καθηγητής» του Συνταγματικού Δικαίου. Ο πατέρας του, ο Βασίλης, φτωχόπαιδο από την Εύβοια (γιος παπά, που έτυχε να έχει το ιστορικό επώνυμο Βενιζέλος, όπως αρκετοί συντοπίτες του στην Καρύστιανη), άνοιξε δικηγορικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, όπου μετακόμισε όταν γνώρισε τη σύζυγό του Ελισάβετ από τα Γιαννιτσά. Ο Βαγγέλης γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’ ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς του είχαν φροντίσει να μην του λείπει τίποτα και κυρίως τα βιβλία. Μελετηρό παιδί με αδυναμία στον Παπαδιαμάντη και προσκοπάκι στα εφηβικά του χρόνια, είχε αποφασίσει πολύ νωρίς ποιον δρόμο θα ακολουθούσε. Αμέσως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο του 1974 εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και των Συμβουλίων της Φοιτητικής Ενωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδος, κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετέχει ενεργά στο φοιτητικό κίνημα. Στο αμφιθέατρο της Νομικής συνάντα τη γυναίκα της ζωής του, τη Λίλα (Βασιλική) Μπακατσέλου, κόρη γνωστής κεντρώας και εύπορης οικογένειας της βόρειας Ελλάδας με παράδοση στην πολιτική. Εκείνος ήταν ήδη στο δεύτερο έτος και η Λίλα πρωτοετής. Του ζητά μια πληροφορία και σπεύδει να τη βοηθήσει, γοητεύοντας τη νεαρή φοιτήτρια με τη ρητορική του δεινότητα και το μυαλό του, που ήταν πάντα ένα από τα δυνατά του όπλα. «Κεραυνοβόλος ο έρωτάς τους» λένε όσοι τους γνωρίζουν από εκείνα τα χρόνια. Πέρυσι το ζευγάρι έκανε ένα μεγάλο πάρτι στη Θεσσαλονίκη για να γιορτάσει τα είκοσι πέντε χρόνια από την επέτειο του γάμου του, με καλεσμένους όλους τους παλιούς συμφοιτητές και φίλους από το Πανεπιστήμιο.
Το 1978 ο Βαγγέλης Βενιζέλος παίρνει το πτυχίο του και φεύγει για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Η Λίλα τον ακολουθεί τον αμέσως επόμενο χρόνο. Η ζωή τους στην Πόλη του Φωτός τους δένει ακόμη περισσότερο. Μια σχέση δημιουργική που ωφελεί και τους δύο. Το 1980 ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναγορεύεται διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η σχέση του με τη Λίλα, δοκιμασμένη στα δύσκολα, έχει αποκτήσει μια σταθερότητα που τους οδηγεί χωρίς επιφυλάξεις στο επόμενο βήμα. Στις 26 Ιουνίου του 1981 ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας και μετακομίζουν στο πατρικό σπίτι της οικογένειας Μπακατσέλου. Ενα άνετο, απλό διαμέρισμα, όπου ζουν μέχρι τώρα. Η Λίλα ανοίγει δικηγορικό γραφείο που το έχει ώς σήμερα και ρίχνεται στη μάχιμη δικηγορία και ο ίδιος έχει χτίσει τις βάσεις για μια σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα. Στα είκοσι επτά του χρόνια μπαίνει στο κλαμπ των καθηγητών Πανεπιστημίου. Το 1984 εκλέγεται υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Παράλληλα ασκεί το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Αρειο Πάγο. Οι δυο τους διαβάζουν, πηγαίνουν κινηματογράφο, κατεβαίνουν όποτε βρίσκουν χρόνο στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να διατηρούν στενές σχέσεις με το Παρίσι. Η πραγματική ευτυχία όμως για τους δύο έρχεται με τη γέννηση της μονάκριβης κόρης του Ελβίνας το 1988. Η Ελβίνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την οικογενειακή παράδοση. Φέτος πέρασε από τις πρώτες στο ίδιο Πανεπιστήμιο που σπούδασαν οι γονείς της. Από το 1993 που ο καθηγητής Βενιζέλος μπαίνει ενεργά στην πολιτική μέχρι σήμερα, βρίσκεται το μεγαλύτερο διάστημα στην Αθήνα. Ανυπόμονος ήταν μόνο τις Παρασκευές, όταν ήταν να ταξιδέψει για τη Θεσσαλονίκη όπου τον περίμενε με λαχτάρα η Ελβίνα.
Από το 1989 ο νεαρός συνταγματολόγος στέκεται στο πλευρό του διωκόμενου τότε Ανδρέα Παπανδρέου και επιμένει πως δεν πρέπει να εμφανιστεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Στη μετά Ανδρέα εποχή κάποιοι σύντροφοί του στοιχημάτιζαν ότι «δεν θα αντέξει». Αυτός όμως όχι μόνο άντεξε αλλά αποδείχθηκε και καλός δρομέας -άλλωστε δεν πίνει, δεν καπνίζει και δεν οδηγεί (αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία στους δρόμους της πολιτικής). «Δεν υπάρχει πολιτικός που να μην έχει τις απώτερες δυνατές φιλοδοξίες» έλεγε από τότε. Μέλος του εκτελεστικού γραφείου, στη συνέχεια υπουργός Πολιτισμού, εισηγητής της εκτεταμένης αναθεώρησης του ελληνικού Συντάγματος που άρχισε το 1996 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2001. Μέλος του πολιτικού και κοινοβουλευτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για τα θέματα Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, διεκδικεί πλέον την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ούτως ή άλλως, ποτέ δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του. Ο Βαγγέλης κλείνει τα πενήντα του χρόνια και έχει. όλον τον χρόνο μπροστά του. Αλλωστε, όπως είπε τον περασμένο Μάιο όταν ρωτήθηκε αν τον αφορά η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου περί κουρασμένων προσώπων που έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο της μονιμότητας: «Εχω τα μισά χρόνια από τον Γιώργο στην πολιτική».
Λάτρης της Τέχνης και του φαγητού
Ποιοι είναι οι τρόποι διαφυγής του Βαγγέλη Βενιζέλου; Ο ίδιος συνηθίζει να εξομολογείται πως αν δεν είχε το συγγραφικό του έργο και την επιστήμη του δεν θα άντεχε. «Εάν δεν είχα αυτήν την ενασχόλησή μου, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να αντέξω με την έννοια της εσωτερικής ισορροπίας. Με απασχολεί ο κίνδυνος της ματαιότητας, ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσης σημαντικό κίνδυνο της ματαιοδοξίας. Εάν δεν είχα αυτήν τη συστηματική λειτουργία του κριτικού αναγνώστη πολλών και διαφόρων κειμένων, λογοτεχνικών, πολιτικών, ιστορικών, επίσης δεν ξέρω αν θα μπορούσα να διασφαλίσω την εσωτερική μου ησυχία». Οι συνεργάτες του έχουν να λένε για τη μνήμη αυτού του ανθρώπου, τον οποίο δεν έχουν συλλάβει ποτέ να κομπιάζει. Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το υπουργείο Πολιτισμού έχουν να διηγούνται ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, σε ένα ταξίδι τους στη Μόσχα. Κατά την ξενάγησή τους σε ένα μουσείο που εξέθετε πίνακες της συλλογής Κωστάκη, η ξεναγός σταμάτησε να μιλά και ζήτησε να της μεταφράζουν αυτά που τους έλεγε ο Ελληνας υπουργός. «Είστε σίγουροι ότι ο κύριος αυτός δεν έχει σπουδάσει Ιστορία Τέχνης;» είπε στο τέλος, καθώς οι γνώσεις του γύρω από τους Ρώσους αβαγκαρντιστές ήταν κάτι παραπάνω από εξειδικευμένες. Ακόμη και σε αθλητικά ζητήματα δεν στερείται γνώσεων, αν και δεν είναι διόλου αθλητικός τύπος ο ίδιος. Κάποιες απόπειρες, μάταιες, έκανε πριν από ένα δυο χρόνια να αρχίσει δίαιτα και να γυμναστεί. Τελικά τα περισσότερα κιλά που έχασε τα ξαναπήρε, καθώς είναι από τους ανθρώπους που τους αρέσει το καλό φαγητό και γενικότερα το τσιμπολόγημα. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, ακούει κλασική μουσική, το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο, ενώ είναι φανατικός της 7ης Τέχνης και έχει την τάση να μένει ξάγρυπνος όλη τη νύχτα προκειμένου να διαβάσει ένα βιβλίο.

 

Advertisements

Ενέργειες

Information

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: